Hero Image
Afbeelding
verduurzamen campagne
Verduurzamen & Circulariteit
@ minuten min

Duurzaam bouwen voor een betere toekomst

Samen zijn we meer en meer op zoek naar mogelijkheden om duurzamer te bouwen. Een manier van bouwen waarbij er rekening wordt gehouden met de impact op het milieu. En dat vraagt om aandacht in de hele bouwcyclus, van ontwerp tot bouwproces en van renovatie tot sloop.

Samen duurzaam

De bouwsector heeft een sleutelrol als het gaat om het terugdringen van de opwarming van de aarde en een goede samenwerking tussen de verschillende partijen speelt daarin een essentiële rol. Daarom focust ook Gyproc Nederland zich op duurzaam en innovatief bouwen om de impact op onze planeet te verbeteren. 

 

Een tekort aan materialen geeft echter problemen voor bedrijven die de toegenomen vraag naar duurzame materialen en producten niet meer kunnen bijbenen. Daarnaast dreigen er tekorten aan zand en grind door de steeds lagere waterstanden van rivieren. Dat zorgt voor een sterke beperking van de bouwactiviteiten. Circulair bouwen kan op termijn mogelijk een oplossing bieden voor beide problemen. Zo kunnen meer materialen en producten worden hergebruikt en wordt de afhankelijkheid van aanvoer over het water en via import verminderd.

 

Door te kiezen voor producten die onderdeel uitmaken van een duurzame productketen ontstaan er voordelen waar alle betrokken partijen iets aan hebben. En ook het aanpakken van de processen draagt bij aan duurzamere manieren om te bouwen.

Klimaat doelstellingen van Saint-Gobain

Klimaat doelstellingen Saint-Gobain

 

100%

100% gerecycled karton’ ’30% gerecycled gips

Circulaire producten

Als oneindig en volledig recyclebaar product met een constante kwaliteit is gips zeer geschikt voor circulair en duurzaam bouwen. De mogelijkheden om gips uit de afvalstroom te recyclen worden steeds beter en dat biedt kansen. Bij de productie van Gyproc gipskartonplaten wordt uitsluitend karton gebruikt dat voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat. Daarnaast bevatten diverse gipskartonplaten ook gerecycled gipsmateriaal, zoals Gyproc Regips A, een gipskartonplaat met daarin 30% gerecycled gipsmateriaal. Maar liefst zes keer zoveel als de 5% waar de Nationale Milieu Database mee rekent als het gaat om gipsplaten.

Gyproc Proces

 

Duurzame processen

Naast de keuze voor duurzame producten, biedt ook het optimaliseren van processen veel mogelijkheden om duurzamer te bouwen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van werkpakketten die efficiënt en geheel op maat worden geproduceerd, verpakt en geleverd (zie ook: Afbouwpakketten). Dit zorgt onder andere voor minder verspilling van materialen, minder transportbewegingen op en rond de bouwplaats en directe recycling van het afval in onze fabriek.

 

In het recyclen van gipsafval werkt Gyproc Nederland nauw samen met een partner en specialist in het recyclen van gipsafval: New West Gypsum Recycling. Dit bedrijf is gevestigd direct naast de Gyproc fabriek in Kallo. Zo is gerecycled gips dus altijd beschikbaar én dichtbij.

 

Lees ook: ‘Circulair bouwen door samen te werken’

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot duurzaam bouwen met gips? Download dan ons gratis whitepaper voor meer informatie.

Cradle to Cradle voor een positieve voetafdruk

Om producenten aan te sporen hun producten en productieprocessen stapsgewijs te verbeteren richting een positieve impact, is het Cradle to Cradle certificeringsprogramma ontwikkeld. De filosofie achter Cradle to Cradle, en het bijbehorende certificaat, is dat alle materialen na gebruik in een product nuttig inzetbaar zijn in een ander product. Met als streven dat materialen en producten zo een positieve voetafdruk hebben, in plaats van een negatieve. Gyproc is voor het overgrote deel van de producten in het bezit van een Cradle to Cradle certificaat.

 

Bij de productie van Gyproc gipskartonplaten wordt dan ook enkel karton gebruikt dat voor 100% uit gerecycled papier bestaat. Dankzij dit karton is een Gyproc plaat uitermate geschikt volgens het Cradle to Cradle principe. Gedurende het recyclingproces wordt het karton van de gipskern verwijderd en zo worden ook eventuele vervuilingen van verf en behangpapier gescheiden van de gipskern.

 

De volgende Gyproc platen zijn voorzien van een Cradle to Cradle certificaat:

  • Duragyp Standaard
  • Gyproc Regips A
  • Gyproc dB (Soundbloc)
  • Gyproc Firebloc
  • Gyproc RF
  • Gyproc WR
  • Gyproc A
  • Gygant
  • Gyplat Stucplaat

Duurzaamheidscertificaten

Bent u benieuwd naar de duurzaamheidscertificaten van Gyproc? Dan vindt u hier een overzicht:

geplaatst op: 07.02.2023 - bijgewerkt op: 17.11.2023